Gel iQ FAQ

Hur använder jag Gel iQ?
Gel iQ är en lackbehandling med UV/LED teknik som utförs i 5 steg där lacket härdas 30 sekunder i varje steg . Steg 1. Gel iQ Pre-Cleanser, Steg 2. Gel iQ Base Coat, Steg 3. Gel iQ Polish, Steg 4. Gel iQ Top Coat och Steg 5. Gel iQ High Shine Cleanser. I Startkittet finns allt som du behöver för att komma igång, förutom färgnyansen och removerprodukter.

Förberedelser innan/efter behandlingen:
Skydda underlaget med en handduk där du sitter och gör appliceringen. Sörj för god ventilation under hela behandlingen. Ha en bra belysning. Har du lack eller lackrester kvar på dina naglar tar du bort dessa med Depend blå (supersnabb) nagellackremover. Innan du applicerar Gel iQ filar du dina naglar till önskad form och längd. Ha bomullspinnar till hands för att lätt ta bort oönskad färg på huden med Pre-Cleansern. Vid lackspill på lampa, flaska eller kork, rengör med Pre-Cleanser och tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Ska jag förbereda mina naturliga naglar innan jag använder Gel iQ?
Nej, du inte behöver förbereda din naturliga nagel med filning eller behandla med stark primer som kan försämrar din nagelkvalitet, vilket ska undvikas. Gel iQ behöver bara lätt rengöring med en mild Pre-Cleanser innan du utför din lackbehandling.

Hur lång tid behöver Gel iQ härdas i UV/LED-lampan?
UV/LED-lampan är speciellt utvecklad med en härdningstid på 30 sekunder i varje applikationssteg. Symbiosen mellan lampa och lack ger en självutjämning där eventuella ränder försvinner under härdningen, även om du inte lackat helt jämnt. Härda alltid 30 sekunder mellan varje lager i UV/LED-lampan. Kortare tid ger ej uthärdat material och därmed en ökad allergirisk samt sämre hållbarhet.

Vad är det för effekt på UV/LED-lampan som medföljer i Gel IQ startkit?
Generellt sett så kan man aldrig utgå ifrån att samma UV/LED lampa funkar för alla system. Vissa lacker är lättare att härda och vissa svårare. Vissa formuleringar kräver 60 sec och vissa 30 sec. Alla system härdar inte på samma våglängd. Allt detta beror på en kombination av hur formulan är uppbyggd i kombination med UV/LED lampans effektivitet på olika våglängder. Lampan har en effekt på 12 Watt. Det är inte antal watt som är det primära utan lampans Irradiance. Irradiance är ett mått för själva lampans effektivitet. Lampan har en mycket bra Irradiance vilket säkerställer en bra uthärdning av lacket (Gel IQ).

Varför bränner det på mina fingrar i UV/LED-lampan, är det farligt?
Lampan genererar värme och kan kännas lite varmare om du har tunna naglar eller lägger på för tjocka lager lack på nageln, detta går över efter behandlingen.

Hur ofta kan jag applicera Gel iQ?
Gel iQ sitter upp till 2 veckor och det innebär att du ej ska byta färg med tätare intervall. Gör man detta blir påfrestningarna på naglarna stora och detta kan leda till negativa effekter på kvalitén av dina naturliga naglar. Vi rekommenderar även att du efter borttagningen väntar en vecka innan du applicerar Gel iQ på nytt samt att du kontrollerar att din nagelkvalité är i god kondition. Är den inte det så vänta tills kvalitén är bra igen. Vill du byta lackfärg med tätare intervall rekommenderar vi att du använder Depend 7day Hybrid Polish eller Depend O2 minilack.

Är det någon risk för allergi om jag använder Gel iQ?
Använd inte denna produkt om du tidigare fått en allergisk reaktion efter användning av UV/LED-härdade nagelprodukter. Om du är känslig mot akrylater då dessa produkter kan orsaka en allergisk reaktion. Om du har sår, sprickor etc. på nagelband eller om dina naglar är i dålig kondition (tunna, torra, flisiga). Om du är nagelbitare eller har korta naglar där nagelkanten (toppen) slutar nedanför huden på fingertopparna. Sluta använda Gel iQ om du utvecklar rodnad eller klåda. Om sveda, klåda eller svullnad uppkommer under behandlingen, avlägsna ohärdat material med Gel iQ Pre-Cleanser på en bomullspad och tvätta sedan händerna noggrant med tvål och vatten. Om hudirritation eller hudutslag uppstår efter behandling, sök medicinsk rådgivning/vård. Det är viktigt att du läser bruksanvisningen och säkerhetsföreskrifterna innan du påbörjar din behandling.

Vad gör jag om jag får lack på huden eller nagelbanden?
Var noga med att säkerställa applicering endast på nagelns yta och inte omgivande hud eller på nagelband. Om du får lack på huden eller nagelbanden, ta försiktigt bort produkten med Gel iQ
Pre-Cleanser på en bomullspad. När härdningen är klar, tvätta huden noggrant med tvål och vatten för att avlägsna eventuella restprodukter.

Kan jag använda ett vanligt nagellack med Gel iQ baslack och Gel iQ topplack?
Nej, kombinera aldrig Gel iQ Base eller Top med ett vanligt nagellack. Gel iQ är speciellt utvecklat för att härdas i Gel iQ UV/LED lampa  och med fem behandlingssteg.

Kan jag kombinera Gel iQ med andra lackmärken?
Nej, kombinera aldrig Gel iQ med andra produkter eller varumärken. Gel iQ är speciellt utvecklat för att härdas i Gel iQ UV/LED lampa  och kombineras endast med de andra Gel iQ produkterna i serien.

Kan jag använda Gel iQ på tånaglarna?
Ja, för tånaglarna gäller samma appliceringsteknik och borttagning som på fingernaglarna.

Förvaring av Gel iQ hemma
Gel iQ är ljuskänslig. Var därför noga med att skruva på korken direkt efter användning. Torka av flaskhalsens gängor så är risken mindre att kapsylen är svår att skruva upp vid nästa användning.

Så här tar du bort Gel iQ
Beroende på vilken nageltyp och nagelkvalité du har kan man uppleva det olika svårt att få bort lacket. Därför har vi valt att använda oss av 2 olika metoder för detta. Vi rekommenderar i första hand metod 1 för att ta bort nagellacket. Denna metod fungerar för merparten av alla nageltyper. För de övriga rekommenderar vi metod 2.

Så här tar du bort Depend Gel iQ med metod 1
Gel iQ Remover Oil tar på ett skonsamt sätt bort Gel iQ med en vegetabilisk olja. För att denna metod ska fungera krävs en viss utväxt mellan nagelbandet och lacket, vilket man naturligt har fått efter att lacket har suttit i 2 veckor. Metoden är mycket skonsam mot nagel och nagelband och fungerar genom den speciella kemi som denna produkt är utvecklad efter genom att man får en reaktion mellan Removeroljan, vattnet och lacket.

Så här tar du bort Depend Gel iQ med metod 2
För merparten fungerar metod 1 med removerolja men vid speciella fall med tex extremt torra naglar kan metod 2 behöva användas. Här använder man Gel iQ Remover och Gel iQ Removal Wraps Folie som hjälpmedel för att förenkla borttagningen.